Poznáte vinarstvo Berta
ze Strekova ? Že zatím ne? No tak to ho tedy musím vrchovatě odporúčat a napísat
k němu pár slov (pokud budete číst dál, tak slibuju, že se už nebudu snažit
hovoriť po slovensky).
Tip na vinařství a něco k okoštování
jsem dostala od jejich náležitě pyšného dovozce wineplanet.cz, a jelikož mým nadcházejícím předsevzetím je zkoušet
víc slovenských vín, tak, reklamním jazykem řečeno, pro mě byla Berta jasná volba. Naši slovenští sousedé pořádně
zabrali a některá nedávno zkoušená slovenská vína mají podle mě fakt vysokou
úroveň (ale srovnávat s ČR je samozřejmě zavádějící, echm). O potenciálu
Strekova se taky už nějaký ten pátek mluví, a i Bertovci rádi vyzdvihuje místní
hlinito-písčité a sprašové půdy nebo příznivé klima.
Rodinné vinařství (všichni členové
mají vinařské vzdělání) začalo vyrábět první víno cca před osmi lety. Nezahálejí a stále se snaží rozšiřovat výsadbu stejně jako možnosti výroby
s cílem produkovat až 120 000 litrů ročně. Vína často nechávají zrát na
kvasnicích a dávají jim dost času, jinak ale uplatňují spíše
moderní postupy (studená macerace, odkalení, řízené kvašení, atd.). Vlajkovou
lodí je Ryzlink vlašský, po ochutnání asi právem. Ze dvou zkoušených 2015–kových řad Single vineyard a Single row,
v íce sedla první jmenovaná sušší řada, ale
i hutná, nasládlá a kulatá Single row si najde
svoje fanoušky.
Single
vineyard (vlastně ale nevím jaká)
bylo krátce macerováno a 2 měsíce necháno na jemných kalech. Výsledek? Krásné,
svěží, vyvážené víno. Přímočará příjemná vůně červených jablek a citrusů. V chuti
osvěžující, vyvážená, delší strukturovaná dochuť s příjemnou stopou kvasnic, užší ale příjemný aromatický profil do jablíček, limetky. Podepřeno
kvasnicemi, šťavnatostí a lehce minerálním koncem. Acidofilové nezažijou
takovou nálož kyselin jako u nás doma, ale taky se jim tohle citlivě udělané „klidné“ a harmonické víno může líbit. Skromné v aromatice, silné ve struktuře, kulatosti a
šťavnatosti. Spolu s krásnou etiketou představuje parádní dárek. 86 bodů.
A tahle pěknost dostala na frak od jejich
Chardonnay Winemakers choice, opět
ročník 2015, obec Gbelce, suché, 14% alkoholu. Na první pohled zaujme opět
zvláštní etiketa, tentokráte inspirovaná Pink Floyd. Pěkná kořenito krémová vůně se žlutým
ovocem, lehce praženost oříšků, podle vůně už nazrálejší hotovější Chardonnay. V chuti
překvapí strukturovanost, plnost, krémovost a celkově docela vážný výraz
vína...což teda Chardonnay sluší víc než rozjářané tropy. I když i tady šlo bez
problémů v chuti najít nějaký ten žlutý meloun, mango, citrusy a lehkou
medovou nasládlost. Vyšší alkohol a štiplavost na konci přebila fajn kyselina a
(nevěřila bych, že to napíšu) až upražená oříšková mineralita. Na střední Evropu
moc fajn věc, klidně by mohla atakovat hranici 90 bodů.
Pár dní na
to jsem navnaděná otevřela od Krásné
Hory jejich Pinot Blanc Chradonnay, ročník 2013, 12,5 % alkoholu. Pořád
jsem si ho schovávala k té svíčkové, kterou jednou doma uvařím :), až jsem trochu prošvihla jeho vrchol, respektive současná fáze, ve které
se víno nachází, mi úplně nesedla. V opulentní vůni trkne krémovost, vanilka,
ananas, přezrálá hruška a výraznější alkohol až do rumových pralinek. V chuti poměrně brzy nastupuje intenzivní
zralý projev a alkohol, opět vanilka, ananas, rumové pralinky, fajn
pikantní kyselina. Konec trochu slabší a víno po velkém nástupu ztrácí
dech a těžkne na jazyku. Možná špatná láhev, možná too late to apologize. Těžko říct.
Ale stejně bych tu svíčkovou neměla vzdávat, já vím. Už jen kvůli všem těm krásným Chardonnay, co se v poslední době vyloupla.
Žádné komentáře:
Okomentovat