Pokud se vám líbil rozhovor na Podkorkem.cz, tak přináším taky svoji trošku do mlýna.
Před pár týdny jsem byla v Londýně a dohodla se s Lenkou Sedláčkovou, první
českou MW, na původně kratším rozhovoru. No nakonec jsme si vydržely povídat
hodinu, moc fajn to bylo. Příště se Lence ještě pokusím vetřít na nějakou
degustaci :)
Standardní
otázka na začátek - jaké jsou první pocity po získání titulu Master of Wine
(MW)?
První pocit byl velká úleva, byla jsem ráda, že už to mám za sebou a že
konečně můžu mít zase soukromý život. Ty 4 roky co jsem studovala jsem zároveň
pracovala na plný úvazek, takže studium přes
večery, víkendy, dovolený, jedeš pořád nonstop.
A
k samotnému titulu Master of Wine, jaký má vlastně charakter?
V zahraničí mi přijde, že je to jeden z mála titulů kromě doktora,
kteří lidé veřejně prezentují.
Nás je na světe jen 343, tak se říká, že více lidí
navštívilo vesmír než kolik jich udělalo zkoušky MW, lidé jsou na to hodně
hrdí. Já si nový titul také hned dala za jméno a na email, na Twitter, atd.
Ohledně kvalifikace, je to oficiální kvalifikace v rámci Institute of Masters of Wine, který není spojen s žádnou univerzitou, ale je to v podstatě nejvyšší kvalifikace kterou může člověk získat ve světě vína. Master Sommelier je taky důležitý, ale myslím si, že Master of Wine je brán ještě výš.
V porovnání
s Master Sommelier je to asi víc akademické?
Je to více akademické vzdělání, ano, ale zároveň
je i praktické a technické. Není to čistě jenom o víně, o odrůdách, o pěstování
vína po celém světě atd, je to zároveň i o byznysu. Člověk musí vědět vše, co se týká světových trendů
a mít komplexní přehled.
Kdy jsi
začínala tušit, že bys chtěla aspirovat na Master of Wine?
Já jsem o tom už dříve trochu přemýšlela, ale
nebrala jsem to vážně. Pak jsem se seznámila se svým už nynějším manželem (Justin
Knock), který je Master of Wine, který mě do toho v podstatě taky trochu posunul.
Vždycky jsem byla ambiciózní, takže bych se do toho asi bývala pustila sama,
ale ne tak brzo po tom, co jsem dokončila WSET Diploma.
A jaká
byla Tvoje cesta obecně k vínu, začala až tady v Anglii nebo už dříve
v Čechách?
V Čechách ne, začala právě až tady. Nejdříve
jsem tu studovala IT, některé věci mě v IT bavily, některé ne. Třeba
programování mě vůbec nebavilo, tak jsem si říkala, co to dělám, proč si
nenajdu nějakou práci, která je zajímavá, která je trošku jiná, ale ještě jsem v ten
moment nevěděla, co by to bylo. Jeden večer
jsem šla na degustaci do lokální vinotéky, kde pracoval kamarád. Hrozně mě to
bavilo, ptala jsem se na tolik věcí, že mi nabídli práci. Odtamtud jsem se
dostala do firmy, kde pracuju teď a tam jsem se začala posouvat.
A v práci Tě tlačili do toho, aby sis
udělala nějaké certifikace?
Ne, vůbec, vše bylo ode mě.
Ale teď
s titulem to musí být pro Tebe v práci lepší, ne?
Věci se tak rychle nemění, ale měnit se budou. Každopádně
jsem si všimla, že mě lidé najednou berou trochu jinak. Nejen kolegové, ale i
klienti a vinaři. A to je hezké.
A
pamatuješ si třeba ještě, co to bylo za první degustaci, na které si byla a
která Tě tak nadchla?
Ano, to si pamatuju, protože ta vína, co jsem tehdy
ochutnávala teď reprezentuji v Británii. Jednalo se o vína ze Španělska
(Rioja).
Pamatuji si, že když jsem začala pracovat v místní
vinotéce, tak jsme prodávali vína R. Lopez de la Heredia z Riojy, hodně
tradiční styl, který před těmi 12 lety nebyl v módě. Vína dlouho leží na
sudu, jsou hodně suchá, ne moc mohutná, vůbec to není komerční styl, kterému by
spotřebitelé rozuměli. Nejsou moc ovocná, spíše zemitější s tóny kůže, a i když
jsem byla začátečník, tak mě tahle vína nadchla. Tak jsem si řekla, že tenhle byznys
by mohl být něco pro mě.
Takže jsi
pracovně hodně zaměřená na Španělsko?
Pracovně a osobně taky. Moji závěrečnou dizertační
práci pro MW jsem taky zaměřila na španělská vína, konkrétně na Top Cava
Reservy a Gran Reservy.
Změnily
se Ti nějak chutě za tu dobu, co víno piješ a co se mu věnuješ?
Já jsem člověk, co rád objevuje nové věci, ale
zároveň budu vždycky mít ráda klasiky jako Burgundsko, Španělsko, Champagne a
Německo, tato vína si vychutnávám často. Ale zajímám se víc i o Italská vína, Americká
vína, Jižní Afrika je tady momentálně hodně žádaná...teď jsem zrovna byla
v Řecku ochutnávat a tam se taky děje plno zajímavých věcí. Takže
určitě se mi svým způsobem mění preference a chuť, ale ten styl vína, který mám
ráda, tak ten se moc nezměnil.
Mám ráda vína, která jsou autentická, která nemají
tak vysoký alkohol, červená třeba kolem 13-13.5%. Takže vína, která jsou lehčí,
a která ukazují hlavně terroir vinohradu a styl regionu, odkud pochází.
To i u
nás začíná zaznívat, že je to současný trend, spíše lehčí nejen červená vína.
Ono se to zase vrací zpátky, ona devadesátá léta a
začátek 21. století vynesl nahoru vína s výrazným projevem dubu, extraktivní
vína, vysoce hodnocená s „Parker points“ J ,
od toho se nyní trochu odklání, ale myslím, že za 10 - 15 let se to zase trochu
změní, protože lidé pořád chtějí změnu. Když se člověk podívá na historii vína,
tak lidmi oblíbené styly vín nikdy
nebyly stejné, třeba styly Bordeaux nebo vína z Burgundska se časem také
změnily, a to i za posledních pár desetiletí. Samozřejmě to není jen tím, co
lidé žádají, je to i změnou klimatu atd.
A co je v Londýně
a UK oblíbené víno nebo země u koncových spotřebitelů?
U spotřebitelů to je definitivně Prosecco. Co jsme
zpozorovali za posledních pár let, tak konzumace bílých a červených se snižuje,
ale konzumace šumivých vín vzrůstá. Ale většina z toho je bohužel
Prosecco. Problém s Proseccem je v tom, že ukrádá na prodeji šumivým,
ale i bílým vínům. Dneska si lidé místo bílého vína k večeři otevřou
Prosecco, je to jednoduché, lehké pití a nemusí se nad tím přemýšlet.
Sauvignon Blanc je také hodně populární, zejména
z Nového Zélandu. To se prodává samo, je to víno, od kterého člověk ví, co
čekat. Stejně tak Pinot Grigio.
Znalci, obchodníci s vínem a sommeliéři jsou
ale sofistikovanější, u nich vzrůstá zájem o Itálii a Jižní Afriku. Na Jižní
Africe je zajímavé, že tam najdeme hodně starých vinic nebo odrůdy, které jsou jiné,
než by člověk čekal, např. portugalské odrůdy, Clairette Blanche, Semillon Gris,
Cinsault atd, není to vše jen Chenin Blanc, a oni to všechno míchají dohromady.
Nejzajímavější region je nyní Swartland to je v podstatě poušť, hrozně
sucho a vedro, ale je tam právě hodně starých vinic, ty révy jsou 60, 80 nebo 100 let staré, dlouho se zanedbávaly, ale
lidé se o ně znovu začínají starat. Sklízí hodně brzy, aby zachovali kyseliny a
mísí všechny odrůdy dohromady, takže ta výsledná kombinace je hodně zajímavá.
Nedávno
jsem viděla dokument The Somm a to neuvěřitelné vypětí lidí, kteří se
připravují na zkoušku, jak pořád šprtají, ochutnávají a jsou před tou zkouškou
úplně mimo. Bylo to podobné i u vás před zkouškami, studovali jste třeba taky v
kolektivu?
Před zkouškou jsou to hrozné nervy. My jsme třeba
měli studijní klub, kde jsme byly jen tři holky, na začátku nás bylo víc, ale
my tři jsme pracovaly hrozně tvrdě, a chtěly jsme těmi zkouškamí projít rychle.
Ti ostatní s námi prostě nemohli držet tempo a pro nás to bylo důležité,
mít vedle sebe někoho, kdo Tě pořád motivuje.
Ale v porovnání s Master Sommelier
zkouškou, která je ústní, Master of Wine zkouška je psaná. Master Sommelier ochutnává
a mluví o těch vínech, myslím že to trvá jen jeden den. Master of Wine zkouška
je čtyřdenní a je tam hodně psaní, tři
dny je každé ráno ochutnávka, 12 vín každý den a na to má člověk 2 hodiny 15
minut, kde musíš popisovat vína, psát o jejich kvalitě, regionu, odrůdě,
vinařské technice atd. Takže Tě to nutí hodně rychle degustovat, musíš mít
systém, na ochutnání máš v podstatě 3 minuty na 1 víno. Otázky občas
obsahují i nápovědy – třeba tato 3 vína jsou ze stejné odrůdy, nebo tato 3 jsou
ze stejného regionu. Občas ale nápovědu nedají a všech 6 vín je úplně jiných,
jiná odrůda a jiná země, takové otázky jsou nejtěžší.
A když
mluvíme o těch obavách, bylo tohle nejhorší nebo tam byli ještě nějací
strašáci?
Člověk ví, že má před sebou 4 dny zkoušek. Ten
první den před zkouškou jsem nespala, protože funguje adrenalin, panika, a
první degustace je tak ta nejhorší. To jsou zrovna bílá vína (pozn: následující
den jsou červená a třetí den šumivá, fortifikovaná). Já jsem vždycky byla
nejlepší v bílý vínech, ale díky nervozitě se mi při zkoušce dařilo
nejlépe u červenýh vín, protože po prvním dnu už z člověka ta nervozita trochu
spadne.
A
vzpomněla by sis na nějaké důležité nebo silné momenty během studia na zkoušky?
Nejlepší momenty byly s kamarády, se kterými
jsme studovali. S holkami jsme založily blog thewinemonkeys.com, hezky se
to rozjelo, děláme spolu spoustu věcí, jedna kolegyně za její příspěvky vyhrála
„Emerging Wine Writer of the Year“. A bylo super, že jsem se seznámila
s takovýma lidma, se kterýma můžu pokračovat i v budoucnu.
Právě že ne, tohle je jedna z nejlepších věcí
na titulu MW, seznamovat se a dělat si kontakty. Někteří lidé začnou studovat
jen kvůli kontaktům a nikdy to nedodělají, Institut se teď snaží tohle omezit,
takže vstupní zkouška je dnes mnohem těžší než bývala. Dřív se na kurz dostal
skoro každý, ale málokdo postoupil přes první rok. A lidi co dělali zkoušky před
začátkem 21. století Ti řeknou, že
v jejich dobách to bylo celkově jednodušší. Před 30 nebo 40 lety třeba
člověk nemusel vědět nic o Novém světě – o amerických nebo jihoamerických
vínech, všechno bylo Champagne, Bordeaux, klasiky, teď už to tak není. Člověk
musí mít celosvětový přehled.
A jaké
máš vztahy s Masters of Wine, které znáš, je to spíše neformální?
S některými jsou neformální, s některými
formální. Obchod s vínem je tady obecně plný super přátelských lidí, to je
jedna z výhod práce s vínem, rozhodně lepší než třeba práce
v bance. Všichni se snaží pomoci, nikdo Ti nešlape na paty. Všichni přejí,
aby se Ti to povedlo.
Zaměřují
se lidé s MW titulem častěji pak na zemi původu a prosazují region, odkud
pocházejí?
Většinou ano, například existují dva řečtí MWs a
ti se hodně zaměřují na to, aby po celém světě prosazovali vína z Řecka. Já
mám problém, že jsem v 18-ti odešla z Čech, takže jsem se v české
produkci nikdy moc nepohybovala. Přemýšlela jsem dělat závěrečnou práci o
českych vínech, ale netrávím tam tolik času. Jezdím většinou jen za rodiči a
kamarády, takže by to psaní pro mě bylo možná těžší, zatímco do Španělska
jezdím několikrát do roka, mám tam plno kontaktů. Ale pokud to bude možné, tak bych
chtěla pomoci českým vínům.
A jaký
máš názor na česká vína? Zkoušíš je často?
Když jsem doma, tak se snažím co nejvíce ochutnávat. Určitě je
tam potenciál, občas mám pocit, že vinaři u nás ještě úplně neví, jaké jsou
trendy ve světě a jaké styly vína lidé chtějí. Co jsem ochutnala tak mi ta vína
přišla hodně přezrálá, všechno je pozdní sběr, což je styl, který tady
v Londýně lidé tolik nechtějí. A to třeba i odrůdy, kterým přezrálost nesluší,
jako Chardonnay. Třeba Ryzlink Rýnský je super, ale přijde mi, že kdyby vinaři takové
odrůdy sklidili o týden/dva týdny dřív, tak by to víno bylo lepší – sušší a víc
minerální. Všechno má zbytkový cukr, což tady moc neletí, tady vše musí být
suché. Co se týká červených vín, tak je tam často cítit nový sud a občas jsou
trochu nasládlá.
Možná je to
i českými spotřebiteli, kteří tyhle charakteristiky vyhledávají.
Přesně tak. A největší trh pro česká/moravska vína
je Česká republika. A pokud mají lidé rádi tyhle styly, tak vinaři taková vína budou
vyrábět.
A myslíš,
že je u nás nějaká odrůda, která nám se daří a která by měla potenciál
prorazit?
Pinot Noir má potenciál, protože je u nás pro něj
dobré klima. Stejně tak Ryzlink Rýnský nebo Veltlínské Zelené.
Mají tu
lidé z obchodu s vínem povědomí o České republice a českých vínech?
Vůbec. Já mám nějaká vína, která mi poslali dva
čeští vinaři, tak je chci ochutnat s naším týmem, ale lidé se do toho moc
nehrnou. Ale to se netýká jen České republiky, ale i vín z Řecka, ze Slovenska,
prostě z východních zemí, asi s vyjímkou Maďarska. Ale i co se týká třeba
Maďarska, tak se tady nejvíce prodávají vína z Tokaje, jiné regiony jako
Villány nebo Sopron mají jen specializovaní dovozci. Pro lidi je to těžké
vyslovit, nevědí, kde to je a jak to bude chutnat. A stejné je to i s českými víny.
Máš
nějaké oblíbené vinařství, někoho kdo Tě zaujal?
Žernosecké vinařství - já jsem z Ústí nad
Labem a tohle je kousek od nás. Mám hodně ráda jejich styl, jejich vína jsou
minerální. Ale nejvíce mi samozřejmě chutnají ta suchá vína z ČR.
U nás se
teď hodně akcentují i autentická, přírodní, biodynamická vína…
Těch jsem taky pár ochutnala, ale tam si myslím,
že je to celkem loterie. Ještě jsem neochutnala tolik českých přírodních vín, abych
o tom mohla úplně zasvěceně a s autoritou mluvit.
A teď
přijde taky jedna holčičí otázka – vypadáš moc hezky, jsi štíhlá, já za poslední
dva roky, co piju víno ve větším množství, nabrala aspoň 4 kila. Tak se chci
zeptat, jak to děláš?
Hodně cvičím, dvakrát až třikrát týdně běhám, ale
taky jsem přibrala, co jsem začala pracovat s vínem. Ale u mě je to spíš než
vínem, tak pracovními obědy a večeřemi. Třeba tenhle měsíc tady máme každý
týden vinaře ze Španělska, z Francie atd, tak je bereme na večeři, pořádáme
akce s novináři... Já se limituju, co se týká alkoholu, dávám si každý
týden tak dva tři dny, kdy nepiju vůbec.
A kolik
vína si myslíš, že vypiješ za týden?
Záleží na tom, jestli mám pracovní večeře, jdu ven
nebo jsme doma a otevřeme si láhev vína s manželem. Tak třeba dvě nebo tři
láhve týdně, co se týká objemu. Někdy míň, někdy asi víc.
A neměla
jsi někdy v obchodu s vínem problém s tím, že jsi žena?
Ne vůbec ne, tady fakt ne. Aktuálně tak třetina studentů
MW jsou ženy. Jako Češka jsem otevřenější, řeknu, co mi leží na jazyku, tak se umím
prosadit. Jsem vždycky upřímná, a když se mě někdo zeptá na názor na víno, tak
dávám upřímnou odpověď, toho si lidé váží.
A myslíš,
že někteří MW jsou zbytečně zdvořilí?
Někteří Masters of Wine pracují sami na sebe,
takže pokud jsou více zdvořilí, tak jim potenciální zákazníci posílají více zakázek.
Není to úplně jednoduché být upřímný, ale je to potřeba. Občas se všichni jen
plácají po ramenou a někdo musí říct ne, nesouhlasím. Je to pak zajímavější a vzniká
aspoň nějaká debata.
A jaké
máš nyní další plány, aspirace a sny?
Já už přemýšlím, co budu studovat dál, možná si dám
ale trochu oddych. Chtěla bych zpátky na španělštinu, kterou jsem studovala
před MW a udělat si MBA, možná ohledně vína. Master Sommelier se mi ale třeba dělat
nechce, i když si kamarádi dělají legraci, že bych měla. V restauraci jsem
nikdy nepracovala a ani to neplánuju. Ráda bych s manželem začala projekt
ve Španělsku, a začala vyrábět víno. Pořád o tom diskutujeme, ale ještě jsme na
to neměli čas.
Dostáváš
nyní s MW i více pozvánek na degustace a různé akce?
Dostávám. Ale mám práci na plný úvazek, tak nemůžu
trávit všechen čas hodnocením vína. Tady v Británii už pár let hodnotím
vína na International Wine Challenge. Mně spíš zajímají ty mezinárodní soutěže,
třeba teď jsem dostala pozvánku do Bukurešti, což bude zajímavé. Před pár týdny
jsem byla hodnotit na slepé degustaci v Aténách. No a vypadá to, že se v létě
podívám i na akci v Praze.
Myslím,
že na hodnocení v ČR budeš dostávat pozvánky, docela rychle se to u nás rozšířilo.
Třeba na hodnocení soutěže Vinař roku jezdí pravidelně Masters of Wine, tam bys
měla dobrou šanci být upřímná J
Tam mě zrovna tenhle týden pozvali, tak se na to těším.
J
Žádné komentáře:
Okomentovat