Poslední dobou mám více zážitků
než bych dokázala přenést na obrazovku, což je vlastně strašně fajn, ale leckdo
by pak mohl zpochybnit aktuálnost příspěvků. Třeba jako fajn degustaci Vinařství Šamšula z Čejkovic, která se konala před pár
týdny v Moravské Vinotéce.
Už se to přehouplo a na degustaci převládly mladé, syrové, trochu rozhárané,
ale přeci jenom fajn pitelné dva-patnáct-ky, které představil zábavný Jakub
Šamšula. Jedná se o malé vinařství (cca 2 ha, 25 000 láhví, tratě zejména na jílovité spraši)
snažící se o vzrůstající kvalitu a inovace. V budoucnu chtějí jít se všemi víny
do sudu, stále snižují množství síry, často vína nechávají na jemných kalech a
z rozhovorů nebylo těžké pochopit, že vzorem mladému vinaři není nic menšího
než Burgundsko. A jak teda chutnají čejkovická vína po burgundsku?
Vína mají vcelku charakter,
občas jsme si sedli, občas ne a to hlavně kvůli vyššímu zbytkovému cukru a
uzavřenosti mlaďochů, ale za víny byla znát fajn myšlenka a vize. Třeba Sekt Šamšula v kombinaci Chardonnay
a Rulandské modré (50:50), ročník 2014, 9 g cukru, 9 g
kyselin, byl zajímavý, na mě už hodně nazrálý a s výraznou hořčinkou,
někomu se to ale může líbit. Já jsem pořád pátrala po té kyselině v dochuti, a
nic. Povedený byl Sauvignon,
ročník 2015, 6,2 g cukru na 7,1 g kyselin, postupně sklizen ve 3 fázích
podle zralosti, hodně pitné, drží se s aromatikou při zemi (nebo se ještě
neotevřelo), jemný zralejší rybíz a bílá broskev, lehce zelené tóny v pozadí,
šťavnatá kyselina, běžně Sauvignonu moc nevypiju, ale tady bych myslím láhev
zvládla.
Nejlepším zážitkem pro mě byl
jednoznačně Ryzlink rýnský,
opět 2015, 12,5 g cukru, 7,2 g kyselin. Nechávají na jemných kalech,
kvasnice byly znát i v projevu, ještě si podle mě úplně nesedly a trochu
se hádají s cukrem. Rýňák má jinak typicky pikantní projev se zeleným
jablkem, citrusy, možná méně zralou broskví a šťavnatostí v dochuti, a to vše
doplňují syrovější kvasnicové tóny. Fakt by mě zajímalo, co z toho bude za rok
dva. Fajné bylo i Rulandské
šedé, 2015, 3 g cukru na 5,1 g kyselin, 60% bylo na bariku, zbytek nerez,
malolaktika, zatím hodně vanilkové, plné, krémové, ovocný projev se dost
schovává, ale tady u toho vína se nevyplatí pospíchat (a přesně z toho důvodu
většinou vinaři vyprodají Rulandské šedé jako první :)).
Čemu slušel cukr, byla vzorně
udělaná Pálava, 2015, 24 g
cukru, 6,4 g kyselin, kupáž kabinetu a výběru z hroznů, zrovna tady nebyl
charakter tolik potřeba, ale bylo to pěkně čistě udělané s hezkou kyselinkou,
kořenité až do Tramínu, babičkovské dárkové víno.
A z červených teda v téhle
čerstvé fázi už nadchnul mladý Cabernet Sauvignon, 2015,
4,5 g kyselinu, 13% alkoholu, 3 měsíce macerace na slupkách, chvíli na
sudu. Líbivý vanilkovo-ovocný projev, v chuti ještě jemné, ale už se tam
vynořují jemně kořenité třísloviny a struktura. Takhle se rodí moje budoucí
oblíbené víno :)
Prostě takhle ať to vinaři u
nás klidně vyrábí a hrají si s tím (a třeba ještě časem můžou ubrat i na cukru, aby ta vína působila seriózněji). Tady v
těch mladých vínech byla cítit radost vinaře ze zdravé suroviny a
možnosti s ní pěkně pracovat. Třeba nějaká menší "katarze" a osvěžení bude po těžkém ročníku 2014 patrné i u ostatních vinařů.
Ještě to ale bude vyžadovat pár investigativních koštů... :)
Ještě to ale bude vyžadovat pár investigativních koštů... :)
Žádné komentáře:
Okomentovat