úterý 12. ledna 2016

Nezapomenutelná vína roku 2015

Nějaký top seznam je docela těžké udělat, a to ve všech oblastech života (jídlo, oblečení, muži, víno...), ale s odstupem můžu říct, že na mě některá vína prostě víc zapůsobila. Proto níže nejsou výhradně ta nejlépe hodnocená vína, ale ta, která v mém chladném srdci vzbudila nejvíce emocí a zůstanou tak na nějaký ten měsíc či rok v paměti. 



Mohlo by to vypadat, že jsem spíš na starší, tajemné a energické týpky, když mě dostalo třeba...

Vinařství Ovčáčík, Tramín, ročník 2003, od Velehradu: silné, intenzivní, víno s duchovním rozměrem 

Jožka Valihrach, Cabernet Franc, ročník 2007, Krumvíř: nadčasová elegantní a okouzlující záležitost 

Duval - Leroy, Femme de Champagne, ročníky 1996 a  2000, Cote des Blancs: absolutní ovocná a krémová bomba, takhle chutná zlato v ústech!  

Attila Pince, Pinot Gris Zöldveltelini, ročník 2008, Eger: nekonečná oranžovo-růžová romance plná fialek a pečeného ovoce 

Vinařství Richarda TichéhoCuveé Filip, ročníky 2006, 2007, 2009, 2011, Hrušky: svůdná východní divočina (celkem 5 odrůd), osobitá kombinace bobulí a zemitosti 

Aci Urbajs, Rulandské šedé, Organic Anarchy, ročník 2010, Šentjur, Slovinsko: plná a krásně zralá, štrůdlová záležitost z vinice plné keltských koster (to tam přidává tu mineralitu, stejně jako korýši v Chablis :))

Max Ferdinand Richter, Riesling, ročník 2010, Brauneberg: elegance a styl z Mosely, úžasná  vrstevnatost, o těžkopádnosti se nechte zdát!  

Porto Quevedo, Tawny, Colheita 1996, Duoro: harmonické a krásně nazrálé Portské, nezalepí a povznese 

Emmerich Knoll, Riesling, Ried Pfaffenberg Selection, ročník 2013, Wachau: dobře, tohle je spíš junior ale silou a intenzivní jodovou lékárnou patří sem (třeba by zvládlo i někoho vyléčit)  

Vinařství Popela, Aurelius, ročník 2011, Perná: důkaz, že Aurelius s trochou cukříku umí zrát do podmanivé rýňákové krásy


...ale nenechte se mýlit, stejně nadšená jsem z živého lehčího "mládí": 

Fondamentale z vinařství Marchiori, Treviso: extrémně pitelné slanější Prosecco, ve kterém si chcete vymáchat celý obličej  

Strekov 1075, Riesling rýnský, Walker, ročník 2013, južnoslovenská oblast: hravé jemně perlivé až slaninové víno, doporučený způsob podávání jako u Prosecca výše 

Vinho Verde, Alvarinho, ročník myslím 2014, Lourreiro: v láhvi v rozpáleném kufru sekundárně zkvašená zábava, home-car made, krásně ovocné, neuvěřitelně čerstvé a živé 

Stapleton a Springer, Blanc de Noir, ročník 2013, Bořetice: fantomská a dráždivá oranžáda, která se dá vypít buď bezmyšlenkovitě nebo vás naopak úplně pohltí 

Tenuta la Giustiniana, Gavi di Gavi, ročník 2013, Piemont: minerální, trochu křupavá elegance, piemontský teplý vánek v láhvi 

Weingut Schmelz, Ryzlink rýnský, ročník 2013, Wachau: elegantní krásně harmonické víno s lechtajícím petrolejem 

Vinařství Kraus, Pinot noir, ročník 2013, Mělník: světlý lehčí pinot barvy králičího oka, který klame tělem, jelikož v chuti je pěkně široký a dává tušit vše od ovoce po živočicha   


a nakonec ještě pár kousků, co se jinam prostě nevešli, ale jejichž přínos do mého vinného roku je evidentní: 

Langmeil winery, Hangin snake (Shiraz + Viogner), ročník 2012, Barossa valley: Australan s jiskrou, hezká herbálnost a každá koala určitě ocení i dotek eukalyptu  

Červené z Quinta Dona Matilde, ročník 2010, Duoro: elegantní a komplexní červená lahůdka s tóny koření, bylinek a fialek, až budete v Portu jděte do Bacchus Vini  

Domaine Vaupré, Chardonnay, ročník 2013,  Poulli-Fuisé: delikátně slané ovčí víno, hravé, minerální a ovocné 

Roland Lavantureux, Chablis, ročník 2011: Chablis snů - vyvážená kompozice másla, citrusů a jemné minerality, už to jen namazat na chleba 

Vinařství Golguz, Rulandské modré, ročník 2013, Hlohovec: překvapivě pevná a široká Rulanda ze Slovenska, klobouček dolů 

Vinařství Javerniéres, Gamay, ročník 2013, Morgon: pořádná selská nálož z Beaujolais, zemitost a lehké ovoce ozdobené slaností, kůží a zelím 


A co nejvíc chutnalo vám? Bylo tam něco deviantského...nebo naopak nedejbože normálního? 

Žádné komentáře:

Okomentovat