neděle 14. června 2015

Víkendové popíjení a překvapení z Perné

Jsem ostuda a nestíhám psát - tak aspoň pár postřehů z víkendů a z pár láhví. Série "Co k vesnické grilovačce" pokračuje - tentokrát jsme ze sklepa s rodinkou vyhrabali trochu už pro mě podezřelou láhev:

Vinařství Popela, Aurelius 2011, Perná, trať Levá Bavorská, polosladké, C 28g, K 6,2g, Alk 13%
Perná, z webu vinařství Popela
Aurelius
Obavy se nenaplnily – víno je na nebo úplně lehce za vrcholem, zbytkový cukr mu dal charisma a Aurelius se tady ukázal v plné spíše „rýňákové“ kráse. (Pár slov o odrůdě: vyšlechtěna v 50. letech z odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský, jméno má připomínat Marka Aurelia, který povolil -resp. zrušil zákaz- vysazování vinic v římských provinciích za Alpami, takže se mohla réva vysadit i na Pálavě.) A teď už k vínu - jedním slovem podmanivé - výrazná vůně lipového medu, květin, podtrhnuta mirabelkami a meruňkami. Chuť je plná, hřejivá díky vyššímu alkoholu, s výrazným tónem meruňkové marmelády a lipového medu (prostě to nezapře rýňák), trocha kořenitosti včetně  jemné minerality na konci. Co se mi na tom obzvlášť líbilo, byl „svěží zelenější“ podtón na konci – který to víno dělal strašně zajímavým. Podobné zelenější chuťové „podbarvení jsem cítila třeba z barikového Sauvignonu od Mádla. Chuť středně dlouhá. Vytknout by se tomu dal jen „máselný“ tón úplně na konci, možná po jablečno-mléčné fermentaci(?). Normálně bych si ho asi neotevřela, v rámci grilování to není úplně šťastná volba, ale jako dezertní a slavnostnější víno je to paráda. 85b


Tento víkend přišel na řadu už opravdový Ryzlink rýnský, tentokrát z Rheinhessen:
Hauck, Ryzlink rýnský, 2012, Alte Reben (Staré keře), Bermersheim, Rheinhessen, Alk 12,5%
 
Hauck, Riesling
Hodně koncentrovaný a intenzivní rýňák, s docela výrazným alkoholem a zbytkovým cukrem, na první přivonění květinové tóny (louka) a lehce vanilka, možná i netypicky oříšky, výraznější alkohol, v chuti se výrazně projevují staré keře - víno intenzivní až marmeládové, lehce lipový med, ke konci opět mléčnější závěr, hezky zkombinovaný výraznější alkohol a výraznější kyseliny, pěkně se to ve výsledky doplňuje, ale je to teda „nášup“ :)  82b

 
Za mne asi nakonec otevřen docela brzy, 2012 je asi fakt opulentní ročník nejen na Mosele, nechala bych ho ještě chvíli spát, i když těžko říct, jak by se mi pod tím šroubovitým uzávěrem vyvinul, pokud vůbec nějak.   

Vše snědeno, právě se vytváří další žaludek na Tiramisu
A do třetice návštěva brněnské Itálie, Castellana Tratoria, asi rok otevřená restaurace vedena česko-italským párem, ceny na Brno trochu vyšší (těstoviny od 140 do 240 Kč, slávky za 215 Kč, steak cca 250 – 300 Kč, víno 1 dcl za 45 Kč), ale jednou za čas to jde a kvalita je tam vysoko. K bruschettě s rajčaty a slávkám po námořnicku (opět paradajky) jsem šla po červeném a to Cuveé Bernety z Krásné Hory, ročník 2013, Cuveé Merlotu a Cabernetu Sauvignon, nefiltrované, víno hlavně ve vůni intenzivní s jasným odkazem na sud, zároveň je pěkně ovocné, spíše lesní ovoce a peckoviny, chuť je lehčí ale pěkně střižená, víno je vyvážené, harmonické, příjemně lehce ovocité s fajn i když trochu nasládlou stopou po sudu. 81b 

A není nic lepšího, než spláchnout to cestou domů škopkem z výčepu Na Stojáka. Už jsem se Brnem dlouho v noci neprocházela, tak jsem si nestačila všimnout, že se z prostoru mezi Jakubem cestou dolů po Kozí stala nová brněnská Stodolní. Nudu v Brně tak zažijete max. už jen na nudistické pláži na přehradě :)

U kostela sv.Jakuba, pátek, 23:30


Žádné komentáře:

Okomentovat