foto převzato z kralvin.cz |
Tentokát poznámky z degustace „Malého vinaře“, resp. vinařství Františka a Hany
Mádlových. Název odvozen podle původní velikosti produkce začínající na 3000 láhví ročně v letech 96-97 - dnes
jsou už na 200 000 láhvích a před pár lety získali ocenění Vinař roku. Vinařství se nachází ve Velkých Bílovicích, největší vinařské
obci v ČR, víno vyrábí jak z vlastních 10 ha vinic, tak
z kupovaných hroznů (ale ne z dovážených z Maďarska, jak se tomu údajně děje u
Stanislava Mádla „Vašeho vinaře“ – hoho, drb).
Vinařství se snaží citlivě přistupovat k vínům zrajícím na vinici,
mají speciální řadu Naturvin a keře zatěžují max. 2 kg hroznů na hlavu.
Na degustaci jsem zorganizovala menší firemní
„výjezd“ do Gallery Winery Máneska, kde nám vyhovuje prostředí a mimo jiné i
výborné občerstvení (okurčičky!). Tentokrát by se snad dala vytknout jen hodně podchlazená
vína, z kterých jsem byla trochu nešťastná. Degustací
provázel pan Václav Kaplan, obchodník prodávající mimo jiné legendární Frankovku 2007
a barikový Sauvignon 2010, kterému téměř výhradní dámské
osazenstvo dělalo moc dobře a nešetřil vtipnými historkami ani nalévanými vzorky (chtěla jsem napsat okřídlené pan Kaplan má holky a víno
rád, ale je to fakt trapnej vtip, ovšem co byste chtěli, když jsem to psala v pondělí v sedm ráno :))
A teď už k vínům, jak říkám, byla dost podchlazená,
takže jsem zahřívala a matlala skleničku, co to šlo, ale z některých jsem
prostě moc nevyšpekulovala:
Na začátek Neuburské,
2013, obec Velké Bílovice,
K 5,6 g, C 3,4 g, moc pěkné víno,
svěží, lehčí, minerální, s výraznějším projevem do citrusů a
tropického ovoce, nebylo úplně odrůdové, ale moc pěkně pitelné a šťavnaté, 80b
Dalším vzorkem bylo Veltlínské
zelené, 2013, K 7,2g, C 6,4g, děláno bez přidaných kvasinek, za mne
ale slabší vzorek s divočejší a výraznou kyselinkou, květinovější projev a
opět stopy minerality, zatím hodně řízné a neuspořádané, ale rozhodně charakterní,
chtěla bych zkusit ještě třeba za rok za normální teploty, zatím nic moc.
Tahákem vinařství je podle všeho „šeďák“, který jsme zkusili
i my - Rulandské šedé ročníku 2014 v kabinetu, musím říct, že jsem ještě
neměla Rulandské šedé ročníku 2014, které by mi chutnalo, zaprvé je na něj
ještě brzy a zadruhé mám pocit, že se prostě v roce 2014 ta čím dál oblíbenější rulanda moc nepovedla. Tohle víno mělo světle citrónovou
barvu, plnější chuť, ale zároveň dost výraznou kyselinku, typické tóny pomeranče,
chlebovinky, možná lehce ořechy, to vše namícháno trochu divočeji, ještě
potřebuje tak optimálně dva roky a pak se z toho snad něco vyklube, těžko
zatím hodnotit.
převzato z ovine.cz |
A následuje kup večera - Ryzlink
rýnský, trať Pod Belegrady, 2013 (Pod Belegrady je trať vykazující hodně
slíd, vápence, projev mají vína prý ala Chablis), rýňák až skoro německého
střihu, s typickým projevem květů lípy a medu, opět mineralita, lehoučký
petrolejový náznak na konci doplněný krásnou fakt pikantní kyselinkou, víno je
hezky stavěné, v poznámkách mám trochu přísnější, ale zase
s potenciálem zrání na pár let, 83b
Další bylo Cuveé Blue
Orange, (Klaret z Rulandského modrého, RŠ a RB), PS, 2011, v současné době docela hodně
populární styl výroby vín ale Francie? (obdobně např. Cuveé Mincovna od
vinařství Hrdina a dcera), víno vyráběné
ve spolupráci s Klárou Kollárovou pro stejnojmennou pražskou restauraci,
smetanově-pomerančové plné víno, zároveň ale docela elegantní, jasný odkaz
barikových sudů, moc pěkně udělané, chutnalo mi, ale je to tak na jednu sklenku, 81b
Další byl Hibernal,
2012, polosuché, odrůda je křížencem ryzlinku a je odolnější proti mrazům – odtud
název (hibernace), víno má hodně plný bezový a rybízový projev, pěkný minerální
konec, nebylo i přes vyšší cukr upatlané, ale můj styl to není, 78b
Obdobně na tom byl Tramín
červený, 2012, K 5,6g, C 2,3 g, Alk 13,5%, fajn suchý Tramín s typickým
projevem čajové růže, květů akátu, vanilky a medu, pěkně kořenitý, přímočaré
hezky udělané, 79b
Frankovka rosé,
ročník 2014, byla příjemným mostem mezi bílými a červenými, obecně mi
jejich rosé frankovky moc chutnají, ještě málo znalá vína ale s přirozenou
intuicí jsem si jednu ulovila cca 2 roky zpět v Tescu, tahle 2014 byla 7,5
hodiny na slupkách, částečně u ní došlo k odbourání kyseliny jablečné,
takže má jemný jogurtový projev, svěží ale v puse hezky plné víno, ve
vůni i v chuti ovocné tóny po jahodách a třešních, s lehkou příjemnou
hořčinkou na konci, moc dobře se pilo, 81b
Pak už následovala klasická Frankovka, 2011, divočejší a
živočišnější víno, pěkně kořenitá, s tóny višní, zemitější, hezky udělaná, docela doširoka rozkročená, na závěr s pro mě
trochu netypickým slanějším tónem, možná vliv dřeva, 81b
A jedna z hvězd večera – Cuveé Mlask (Mádlovo laskavé cuveé – RM, FR, ZW), 2008, vytvořeno ve spolupráci se
spolužákem z Oděsy Milošem Michlovským, RM zrálo v nerezu, FR a ZW 14
měsíců v sudu, nefiltrované, opět přírodnější a živější věc – obdobně jako
např.u Walkera od Strekov 1075 jsem ve víně cítila slanost až slaninové tóny,
víno krásně živočišné, plné, lesní spíše drobné ovoce s hodně zajímavými
odbočkami, ke konci mi přišlo projevem až do sušené kůže, na Moravu trochu netradiční ale parádní, 85b
A chodníčkovým (odchodovým) vínem byl Hibernal 2009, výběr z bobulí, k vínu už poznámky nemám,
poněvadž jsem se ještě mazlila s Cuveé Mlask a navíc ho skoro celé vyžahla kolegyně Evka.
Děkuji za účast kolegyním z IPnáSOS klubu :) |
Obecně byla všechna vína udělána docela
čistě, byla v nich výrazná mineralita/ možná až lehce kovovější projev, u pár vzorků tam pak pro mě byl rušivější máselný tón - nevím, proč mi poslední
dobou tohle tolik v chuti na konci vystupuje, a u řady bílých s tím
mám problém.
U Mádla jsou obecně špičkové jejich speciály, se kterými si více
vyhrají – a to jak Frankovka 2007, Sauvignon 2010, více zde, tak například
Cuveé Mlask, ale zuby si brousím i na vlajkovou věc vinařství – a to Alibernet
z bariku, ročník 2008 (barvířka s tmavou dužinou vyšlechtěna v Oděse z Cabernetu
Sauvignon). Degu
byla celkově moc zdařilá, pan Kaplan byl zábavný a všechny účastnice se mu
podařilo řádně rozjuchat a opít. Já například v Mánesce nechala i degustační
poznámky – dík tak patří na fotce nepřítomně hledící Adéle, nebýt ní, tak by tenhle raport nevznikl :)
Žádné komentáře:
Okomentovat