Psát blog jako fakt není jednoduchý, bála jsem se, že nebudu
mít o čem psát, a najednou je díky mému přirozenému sklonu degustovat (čti: chlastat)
materiálu a námětů plno, ale chybí čas. Ještě jsem se nestačila rozplynout nad úžasným
Chablis od Josepha Drouhina a ve středu už pofrčím na degustaci do Sýrárny zaměřenou jenom na Chablis. A do
toho minulý týden Burgundsko a Beaujolais a fajn bedýnková degustace pana Skleničky ve vinotéce U Lachtana. Těžký život opilcův, který má ještě navíc
ambice to zdokumentovat.
Dnes to bude ale o přechutnání bedýnek z Burgundska a
k němu pouze administrativně náležícímu Beaujolais. Regiony spolu dle
projevu chutnaných vín moc společného nemají, až na to, že v nich dominuje
jedna odrůda – v Burgundsku z bílých odrůd Chardonnay (a občas
Aligote) a Pinot noir, v Beaujolais pak z Burgundska ve 14.století
vykázané Gamay, které se ukázalo být pro církev a tehdejší burgundské vévody
málo vznešenou a spolehlivou odrůdou. Chudákovi na jih vytlačenému Gamay tak
prostě musíte fandit a za mě bylo taky favoritem večera.
Ale popořádku, nejdříve pár poznámek k ochutnaným
vzorkům. Začínáme bílým Burgundskem, a to bublinami od Berthenet et Fils, Crémant de Bourgogne, ve vůni krásně máslové,
lehce minerální, elegantní nevtíravé, v ústech svůdnicky plné, chuť opět
v harmonii s vůní, jen lehce ovoce (hruška, ananas) podpořené jemnými
máslovými tóny, elegantní, přímočaré, ale ne vyloženě jednoduché, mňam, 83b
Následovalo z vinařství Berthenet
et Fils základní Aligote ze
starých hroznů (Vieilles Vignes), 2014, víno veselé jednodušší povahy
obvykle se míchající s Cassisem (černorybízový likér), v nasládlé vůni opět hruška a máslo, víno
v chuti lehce minerální s pikantní byť za mne trochu slabší
kyselinkou, kratší závěr, ale na rozjezd proč ne, 79b
Pak už se vinařství docela kasalo s Montagny Premier Cru Mont Cuchot 2013, které
elegantně kombinovalo máslo, sůl a vanilku ve vůni i chuti, byť bylo hlavně
v chuti docela rázné, tak bylo zároveň elegantní a hravé, všechno
podtrženo pěknou mineralitou a jemnou fajn hořčinkou na konci, 84b
A bílý švihák ještě jednou, tentokrát ze starých keřů Montagny Premier Cru Vieilles Vignes 2013, v poznámkách
mám, že i když vykazuje stejné rysy jako víno výše, tak je v plnosti o
třídu výš, opět v něm najdeme máslo, lehkou minerální slanost, hrušku a
vanilku, všechno je to ale plnější a do sebe perfektně zakomponované - kdyby
víno bylo puzzle, tak tohle by se skládalo samo (pokud byste se teda nezadávali
kostičkami) :) 87b
Pak jedna věc trochu na hranici a to Domain du Mont, Viré-Clessé, 2005, Macon, projevem víno balancuje
někde těsně za vrcholem plus je tam jemná oxidáza, ale mělo moc hezké tóny pečeného jablka a hrušky,
možná až drobenkového koláče (nevěřila jsem, že tenhle obrat někdy použiju),
lehce pikantní až štiplavé, ale to třeba v Juře vůbec nevadí a tady to se
taky nemá za co stydět, 82b
Tak a teď už k oblasti, jejíž název zatím nedokážu
napsat a musím ho vždy kopírovat z Wikipedie – Beaujolais, hodně info najdete na Jižním svahu, a o odrůdě Gamay, která dle internetů dává většinou lehčí
ovocná vína, známá je dnes díky Beaujolais Nouveau, kdy může mít Gamay až
banánový projev. Oblast Beaujolais má asi 18 000 hektarů, tedy obdobně
jako plocha vinic v ČR, najdeme na ní cca 40 villages a 10 cru Beaujolais – tedy oblastí odkazující na názvy myslím 9 vesnic a 1 mlýna
s nejvýznamnějšími a nejlepšími vinicemi (kuk vpravo na mapku z Wikipedie).
Oblast je známá nejen mladým vínem, ale i
použitými technologiemi výroby – často se využívá karbonická macerace, betonové
nádrže ale i sudy.
Řeší se tam obdobná dilemata jako v Burgundsku – tedy
"pigeage"- míchání rmutu se slupkami a ponořování matolinového klobouku (někdo nemíchá vůbec – hlavně
tradicionalisté, někdo 3x denně – ti modernější) nebo ne/odstopkování a získání
tříslovin buď ze slupek nebo z třapin. No na to, že min. některá ta vína
měla projít karbonickou macerací a mít ovocný projev, tak to, co mě na nich
bavilo, byla právě jejich anti- resp. minimální ovocitost nahrazená
zeleninovými, bylinkovými, kouřovými, zemitými až vesnickými tóny. To platilo
už pro následující vzorek.
Paul Janin, Les Vignes des Jumeaux, Beaujolais Villages AOC, 2013, víno
vonící po "chlívu", která nejdřív trochu praští až odradí, lehčího střihu se
zeleninovými tóny, bylo zajímavé, ale zároveň mi přišlo trochu smutné, 79b
Od téhož výrobce pak přeskočím na Les Vignes du Tremblay, Moulin a Vent AOC, 2013, víno z nejlepší severní apelace
od větrného mlýna, ve vůni sladší ovocitější, v chuti mám napsáno koncentrované ale
rozháranější, s vyšší kyselinou i tříslem, za mě zatím spíš ne.
Moc se mi líbila dvě vína od Domaine Louis-Claude Desvignes, a to nejprve La Voûte Saint
Vincent, Morgon AOC, 2013, ve vůni lehce ovocné s višněmi, výrazným
nádechem kouře a slanosti, v chuti pěkné jemnější třísloviny, opět vrstva
ovoce, zemitost a hezky rafinovaně zakomponovaná živočišnost, 85b
Obdobně pak od stejného vinařství Javerniéres, Morgon AOC, 2013, pro mě jasný favorit večera z „grand
cru“ vinice v Beaujolais, opět stejný projev jako víno výše, ale o třídu
rafinovanější, slanost, minimum a jen lehce ovoce, chvílemi mi fantazie
utíkala až ke slanému zelí, ale v dobrém (tedy ne jako
vada), zemitější, krásně strukturované, dlouhé s jasným odkazem na dřevo,
kouřové tóny včetně kůže, velké ale zároveň jemné a rafinované víno, 88b
Tak a teď ještě krátce k Burgundsku, které by se mi asi
podle všeho mělo líbit víc, ale ouha. Vína byla opulentní a krásná, výrazně
ovocná až opojně likérová. Možná mi tam trochu chyběla elegance a
„jednoduchost“ Burgundska. Domaine Marc
Bouthenet, Hautes Cotes de Beaune, Maranges, 2012 bylo základní ale pro mě
asi nejpřístupnější víno, ovocné s pěkným odkazem na sud, vyšší třísloviny
ale s krásným závěrem, 84b
Přeskočím drze vzorky od příbuzného (bratra?) Jean Francois
Boutheneta, a přejdu k posledním dvěma vzorkům od Domaine Marc Bouthenet, a to
La Fussiére Maranges Premier Cru, 2012, silnější víno s výrazným ovocným
aroma po višních, harmoničtější s lehkým živočichem v pozadí, krásně
široké, není úplně můj styl, ale je charakterní, 85b
A poslední taky moc fajn věc Clos Rousseau Santenay Premier Cru, 2013, víno krásně
strukturované, široké, silné s výraznějšími tříslovinami a kyselinkami,
za mě hodně slibná věc do budoucna, 86b
Co závěrem? Jestli někdy budu mít nějakou „geek“ úchylku,
tak to bude bezpochyby slanost/uzeninovost a živočišné až stájové tóny ve víně. Prostě rustikální
slečinka z vesnice. Chro chro.
věrná spoludegustátorka Míša obdivuje umění U Lachtana |
jen menší oprava - bâtonnage je míchání jemného kalu ve víně, resp. jeho rozvíření ze dna nádoby, a míchání rmutu (pomletých hroznů), resp. ponořování matolinového klobouku se nazývá "pigeage"
OdpovědětVymazatHa! Moc díky za info, upravila jsem v textu a zase se o něco "ochytřila" :)
VymazatP.
v pohodě .)
OdpovědětVymazat