pátek 1. května 2015

Degustace Honzy Stávka ve Víno Klubu 27.4.



Abych nevyšla z formy, tak jsem si dopřála v pondělí spolu s kolegyněmi další degustaci – tentokrát vinaře Honzy Stávka z Němčiček. Stávků je v republice o něco více, Honza je mladší bratr „autentického“ Richarda a pochází z vinařské rodiny, kde vinaření skáče na členy rodiny podle všeho ob jedno koleno spolu s fajn recepty na cuveé :)

 
 Víno klub nabídl fajn prostor a živou zábavu díky Veronice a Radkovi, kteří se snažili rozproudit ale také poměrně často zvěčnit probíhající zábavu i přednášejícího Honzu. Jediné na co bych si možná postěžovala, byly moc velké sklenice na víno, některé kousky včetně vlajkových rosé se v nich ztrácely. Ale teď už k samotné degustaci. Někde mám i senzorické hodnoty, na čemž musím obecně popracovat, ale vždycky se tak nějak stydím zeptat. Vlajkou vinařství jsou zejména rosé vína, která přiznávám, že jsou fajn, ale jsou to prostě „jen“ rosé (až na Nad Zahrady rosé tedy) a člověk si z nich nesedne na zadek. Za mne byla lepší bílá i červená, rosé jsou spíš takový doplněk. 



Honza je vzdělanec a je to projevu znát, na druhou stranu to není nic složitého, docela uvědoměle experimentuje (haha, to zní skoro jako oxymorón :), líbí se mi využití kryomacerace (zchlazování rmutu při mletí aby se co nejvíce aromat uvolnilo ze slupek, rmut se tak může nechat několik dní, navíc CO2 vytlačuje vzduch a zabraňuje oxidaci, takže víno se síří méně a později) a obecně různých včetně „autentičtějších“ postupů. Jen tak dál, nabídka a portfolio vín je široké a kvalita je fakt vysoká u všech ochutnaných vín. Za mně zatím nejlepší degustace. 

Trkmanska rosé, Frankova 2014, VOC, suché (C 6,2g, K 7,9g) – víno z jedné z největších tratí v ČR, tahle Frankovka konkrétně z vrbické části (člověk se neubrání uznalému pokyvování, i když vlastně tak úplně neví), vůně jemně ovocitá s kořenitějším dotekem, chuť jahod a malinových zrníček, což je u Frankovky docela překvapivé, fajn jemné rosé, 75b

NovoBočky rosé, Frankovka 2014, VOC, suché, cuveé 2 Frakovek (C 7g, K 7g) z nové viniční trati, vinařství už naopak nemá trať Růžený , vůně už nasládlejší jogurtovější, v chuti marmeládové tóny, ještě není úplně harmonická, ale už je znát plnější projev oproti první, 77b

Turold rosé, Cabernet Sauvignon, 2014, ps, nový šampion Jarovínu a je to moc fajn přímočaré pití, ve vůni a chuti lesní plody a jahody, trochu listoví na konci, líbila se mi hlavně ta šťavnatost a živost, 80b

Nad Zahrady rosé, Merlot, 2014, vzh, docela zajímavá záležitost která mě hned po nalití praštila do nosu vůní zelí a lehce sklepa, chuť se mi napoprvé taky moc nezdála, přišla mi vodová a krátká  - hrozny před sklizní chytly plíseň, která se ukázala být docela ušlechtilá a nakonec to vínu „pořádně osladila“ (sklizeň při 25 NM), víno se postupně začalo docela sympaticky projevovat do medu a třešní s lehkou stopou zemitosti, konec se zakulatil a nakonec musím říct, že bych mu ještě dala šanci třeba za nějakých 3-5let, jediné z rosé docela důstojně ustálo velkou tulipánovou skleničku, 80b ale s otazníkem 

Dědova večerka, VČR a RV, 2014, pěkná hodně suchá a řízná kombinace vlašáku a večerky, vína se pěkně doplňují, v roce 2014 v poměru 90% večerky a 10% vlašáku (kyselin bylo až dost), pěkný svěží a minerální projev, jen lehce ovoce, delší dochuť, dala bych si nevím proč k řízku, na celý večer k pití ideál, 81b

Sauvignon, trať Star hora (Dolní Bojanovice), ps, 2014 (C 7g, K 7,3 g), efektní, hezky voňavý ale ne nijak umělý Sauvignon, docela elegantní kombinace bílých broskví, rybízu a květu hluchavky, trochu pecky, delší lehce zelený závěr, ve kterém by mohlo být ještě trochu víc kyseliny, ale víno nenudilo, fajn slovinský klon Sauvignonu z evidentně super polohy od pana vinaře, který prodává i Mádlovi, Vajbarovi, aj. (a já si nepamatuji jméno). Jak říkal Honza, super souhra práce vinohradníka a vinaře, což je u Sauvignonu zvlášť vidět (haha, už zním skoro znalecky) 80b

Ryzlink Rýnský, sur lie, non filtreé, ps, 2012, víno 14 měsíců na kalech, bez přidaných kvasinek, minimum síry, nefiltrováno, pěkný styl rýňáku s autentickým projevem (je tam prostě ta další „třetí“ dimenze/ terciální projev), pěkně kulaté hluboké víno už s petrolejovým spodkem a chlebovinkou, dotykem dřeva a lehce květů, moc se líbilo, 82b

Frankovka, 2012, vzh, je vidět že Honza hodně obdivuje Frankovku jako původní odrůdu a jeho obdiv a láska se do tohoto vína otiskli tak silně, že by to přesvědčilo i nejzarytějšího odpůrce Frankovek (což já stejně nejsem!), krásně čistě vyrobené víno, mnohavrstevnaté, dobře strukturované, s třešňovým a peckovým projevem, hodně široce ale zároveň harmonicky kořenité, supr věc, měla jsem koupit, 84 b

Karmazín (FR, SV, MP), 2012, karmazín je původní název pro Frankovku v Němčičkách (podle karmínu?), ve víně je jí taky nejvíce, hodně selské víno vyrobeno původními postupy, je to znát a prostě ta stodola z něj na vás dýchne, neodbourává se jablečná kyselina, spontánně kvašeno, už zralejší lehké víno s dotykem dřeva a živočicha, zemitější,  lehce ovoce, líbilo se a vytáhlo mě ke vzpomínkám, jak jsme s děckama blbli ve stodole :) 84b
Teď už jen krátce k fortifikovaným vínům, která byla taky super, ale ještě mám na ně asi čas a v pondělí už mi trochu docházely síly.

Juveano Mistelle de Muscat, fortifikované, 2013, dolihovávaný muškát s pěkně hroznovým projevem, použita jemná bezchybná brandy z Bologne, pro mne ze všech tří nejpřístupnější a nejlepší, cca 15% alkoholu, což je docela fajn  

Solera Mistelle de Muscat, fortifikované, 1999 (až 2010), oxidativní projev, jablíčka a banánová kaše, sekané ořechy, přilévají se do něj mladší vína, zajímavé a hluboké

Lokus červený, fortifikované, 2012, dolihovává se na kvasících slupkách ale Portské, vyrobeno z Alibernetu a Cabernetu Moravia, líbilo se, ale můj šálek Portského to zatím není

No celá degustace trvala přes tři hodiny, hodně jsem se bavila, super výkon Honzy a celého týmu, za mě zatím nejlepší degustace! Těším se, co ještě připraví a jestli třeba ty hrozny na rosé nechá příště zplesnivět naschvál :)

Žádné komentáře:

Okomentovat