Trochu jsem ošálila kolegyně a vytáhla je na degustaci
vinařství Tanzberg pod záminkou, že tam bude osobně pan doktor Železný (při
degustaci pojmenováván důvěrněji „doktor“, člověk by si chvíli říkal, proč
pořád do toho vína míchají ty doktory, vždyť přeci všichni víme, že je víno
zdravé :))
Na degustaci vystupoval hlavní enolog vinařství pan Zdeněk
Tréšek, který se s ničím moc nemazal, hlavně tedy s autentisty a
vinaři jinak „deviantními“ :)
Sama jsem četla knížku od doktora (Železného) a patří k mým oblíbencům,
takže mi některé pasáže a vyprávění byly už známé, o to více jsem se ale mohla
soustředit při degustaci na samotná vína spíše než na povídání. A co jsme
chutnali kromě výtečného občerstvení nachystaného ve vinotéce (hlavně ty malé
španělské okurčičky, bože!)
Tanzberg: Sekt
Chardonnay Ryzlink vlašský, 2012, dobrá moravská šumivá záležitost vyráběná
klasickou metodou druhotného kvašení v láhvi, pěkný pevný sekt,
chlebovinkové tóny, hodně jemné, možná až nevýrazné, chyběli mi tam aspoň jemné
ovocné tóny, v ústech pracuje ale příjemně a hezky perlí, krásně a dlouho
by se pilo, 8b (přiznám se, že v sektech a „šumácích“ nejsem zatím kovaná,
holt věrný silvestrovský piják Bohemky, jejíž konzumace většinou velice
nedůstojně zakončí vstup do Nového roku :))
Tanzberg, Ryzlink
vlašský, 2014, Perná, trať Železná, podle mě jedna z vlajkových věcí
vinařství, vlašák stočený jen 3 dny na láhvi, svým výrazem naprosto výjimečný,
byť je víno po filtraci ještě trochu rozhárané až nasrané J, neuvěřitelně výrazné
minerální, kovové a grepové tóny, trochu hořčinka nakonci, která by snad měla
zmizet uležením na láhvi. Měla jsem si lahví koupit víc a přechutnávat vždy po
půl roce. Zatím 8,5b a uvidíme
Tanzberg, Chardonnay,
2013, Bavory, trať Anenský vrch, zajímavé víno francouzského střihu, pěkně
zakomponovaný sud a ležení na kvasnicích, plné, převládají máslové tóny, trochu
oříšky, chybí ovocný projev, aspoň jemný, který by vínu dal další vrstvu a
rozměr, pak by bylo geniální, i tak to ale byl moc pěkný kousek, 8,5b
Tanzberg, Sauvignon
I, 2013, Mikulov, trať Turold, alk. 13,5%, ps, první Sauvignon, hezky
ovocný po bílé broskvi a jemně „nazelenalý“, pěkně harmonický a hezky
kombinující ovocné a zelené tóny (hluchavka?), akorát kyselinka, hezky pitelný,
jednoduššího lehčího střihu, rozhodně nenudí, 8b
Tanzberg, Sauvignon,
2013, Mikulov, trať Turold, alk 14%, vzh, druhý Sauvignon, který se má
odlišovat jen trochu jinou polohou tratě, což mi prostě nějak neštymuje,
vsadila bych na jiný klon, jinou výrobu, ale možná nám jen pan Tréšek nechtěl
plést hlavu. Těžší hodně extraktivní Sauvignon, který mně ubíjel docela
příjemné rybízové tóny. Za mě moc ukřičené až excentrické pití, nicméně většině
se líbil víc. 7,5 b
Tanzberg, Ryzlink
rýnský, 2013, Bavory, trať Slunečná, polosladký hezky udělaný rýňák, který
ale rozhodně nebyl nijak ulepený a nepadal na patro, naopak pil se lehce, měl
krásný dlouhý závěr se super medovou persistencí doplněnou osvěžující
kyselinkou, hodně byly cítit sušené meruňky, trochu možná jemná perlička,
uvidíme, jak dlouho by vydržel a jestli by mu neslušel i petrolej, pěkné pití,
byť nijak ohromující, 8,5 b
Tanzberg, Merlot
rosé, 2013, Bavory, trať Pod Pálavou, vzh, pro vinařství asi trochu průšvih
a trapas (zvlášť po povídání a autentistech a nestálosti vín), nicméně když
jsem se poprvé napila, tak bych toto víno vyloženě neodsoudila jako vadné a
nepitelné, bezpochyby se jim tam něco nepovedlo a víno jim uteklo jiným směrem,
ale nebyl to úplně nezajímavý směr (byl tam jeden hodně disharmonický tón -
malinové tlející listí?, jemně sklep), ale rozhodně mi to ne chvíli zamotalo
hlavu a donutilo přemýšlet, za mne důkaz, že by vinařství slušelo, kdyby se
snažili pohybovat občas trochu na hraně až za hranou a dělali vína více
emotivně :,
netroufnu si hodnotit
A teď červená vína, ve kterých je vinařství silné a utíká
daleko od tuzemské produkce, i když můj styl to úplně není. Vína byla před
degustací jen hodinu otevřená, chtělo by to za mne aspoň půl den a d karafy
s nimi!
Tanzberg, Pinot noir,
2008, Bavory, trať Anenský vrch, světlé víno, lehčího střihu, čekala jsem
podle barvy hodně ovocné tóny, ale poměrně zajímavě mělo víno hodně kouřový a
sudový projev, zajímavě vystupoval tabák, možná anýz?), i tak se líbilo, cení
se originalita, 8,5b
Tanzberg, Cabernet
Sauvignon, 2008, Mikulov, trať Turold, hodně proklamovaný vrchol vinařství,
vrchol je určitě v tom, jak moc působí nemoravsky a má fakt evropský střih
J, mohutné opulentní
víno, stále krásně mladé a plné života, není na něm znát žádná únava, je hodně
strukturované, černé ovoce, griotka, na
konci krásné výrazné třísloviny a koření, super ke steaku nebo zvěřina, 9b
Tanzberg, Maharal (Tzv.
Moravské Bordeaux, CS 60%, Merlot 38%, Frankovka 2%), 2009, pro mne asi
nejsympatičtější červené, byť je na něm znát, že už hezky nazrává a možná
trochu ztrácí dech, ale působilo na mne elegantně a podmanivě, nádherná vůně, pěkně
griotkové, nazrálé ovoce, koření a dřevo (prý cedr ) hezky ke konci 9b
Každé víno bylo hodně osobité a odlišné, děláno
s jasnou vizí a představou, vínům nelze upřít preciznost a jasný záměr
odlišit se od většiny české produkce (např. málo ovoce) a přiblížit se co
nejvíce zamilované Francii. Nicméně možná právě kvůli frankofilnosti trochu
opomíjející moravské přednosti a vysokým jasně nastaveným ambicím vína přichází
o určité kouzlo a vlastnosti, které by hodnocení vyhnalo ještě o těch pár
bodíků výš a udělalo z nich „devadesátky“ . Zapomněla jsem se taky zeptat,
jak staré jsou klony vysazených keřů na tratích, pořád mám takový pocit, že si
vína ještě úplně nesedla a nestihl se projevit určitý potenciál (nevím jen,
jestli je to spíš o vinařství a výrobě nebo o révě). Každopádně degustace byla super
a už se těším na vinařství Kraus, možná se mi podaří již jednou aplikovaným
trikem nalákat kolegy na televizního pana Krause :)
Žádné komentáře:
Okomentovat