Moje první opravdová neřízená degustace. Jaké byly dojmy? Hodně lidí vypadajících jako wine geeci (do té doby jsem si pod tím pojmem nic nepředstavila), široká nabídka vína, docela nepříjemná tlačenice a omezená možnost pohovořit s vinařem. Ale odcházela jsem rozjuchaná, takže to vlastně bylo docela fajn :) ale za tu cenu bych asi zvolila napříště něco jiného.
Autentická vína mám moc ráda, jsou pro mě jako výlet za hranice současného vinařského světa na jinou (možná lepší) planetu, ale trochu se nemůžu ubránit dojmu určité podobnosti u většiny autentických vín, což v překladu znamená vyšší dávku alkoholu a oxidaci. To se pro mne projevuje medovými tóny, jablíčky a tóny kandovaného ovoce. Možná je to jen tím, že se málo rozdýchala a úplně se nestihla neprojevit se všemi různými hravými odbočkami, která biodynamická vína umí udělat a bavit jimi hodnou část večera :)
a co jsem zkoušela a zapamatovala si:
Ota Ševčík, Pinot Blanc 2013, Bořetice, super, těžší, smetanové, 8 b
Ota Ševčík, Pinot Noir 2013, Bořetice, hezky odrůdovým pěkný příslib do budoucna, 8,5b
Z.Vykoukal, Cuvé Austerlitz (MT+Sauvignon), syrové, kvasnicové, na chvíli s přípachem, ale krásná jablíčková chuť, svěží, složitější ale zábavná věc, 9 b
Z.Vykoukal, Cuveé Ryzlinky, šťavnaté, trochu kostrbaté, hezké jablíčko, 8b
Z.Vykoukal, Cuveé Resch, Oranžové 2012, 7,5b
Z.Vykoukal Chardonnay, 2013, mám s otazníkem, plné ovocité, vanilkové, docela fajn
Z.Vykoukal Neuburské 2013, plné, chuť a vůně ala kandované ovoce, vanilkové, pěkně udělané, 8b
P. Koráb, Chardonnay, Boleradice, líbilo se hodně, víc k němu v poznámkách nemám, obecně mi ale Chardonnay u autentistů stejně jako podobný Pinot blanc přijde lepší než v běžné produkci a ukazuje více možnosti odrůd, 9 b
P. Koráb Starosvětské 2013, Boleradice, sur lie, 7,5 b
P. Koráb, Pinot Noir, 2013, Boleradice, hodně se líbilo, bohužel poznámky v průběhu večera nějak mizely :),8 b
Co se mi hodně líbilo a s čím jsem neměla zkušenosti je vinařství Dva duby z Kounic, kam jezdím docela ráda se jen tak vydrápat na kopce, do kláštera a kochat se tou zvláštní magickou atmosférou, která se ukazuje i ve vínech. Na druhou stranu pan Šebela se mi ochotně věnoval a byl pozorný, i když jsem z něj podle některých komentářů měla před degustací trochu strach.
Dva duba, Veltlínské zelené, 2013, Miroslav, trať Weinperky, plné, ale přišlo mi trochu unavené (že by cesta?), jinak se líbilo, 7b
Dva duby, Červenošpičák (Tramín, Veltlínské červené rané resp.odrůda Rotgipfler), jedno z těch stěží zapomenutelných vín, co chcete zkusit ještě jednou při té a té příležitosti, aby Vás provázelo nadcházejícím jarem, létem, atd....dokud se orostě nevyprodá, 9 b
Dva Duby, Prima Nocta (Malvázia, resp. Veltlínské červené rané), vzhledem k ohlasu muselo chutnat, ale na papíru už prostě nebylo místo. Amatérská chyba!
Dva duby, Vox in Excelsio, Frankovka, 2012, bez komentářů, mám jen poznámku, že je to lehčí víno, sušší, zemitější. Obecně mám frankovky z Kounic ráda, naučil mě Trpělka a Oulehla, takže muselo chutnat :)
Dva duby, Vox Silentium, Frankovka, 2012, bez komentu, asi to u mě vyhrála první Frankovka :)
Tomáš Čačík přidal seznam degustovaných vín, takže jsem si k nim mohla dovolit udělat i více poznámek, resp. plusíků (na víc než na plusíkové schéma jsem se ten večer nezmohla :))
Tomáš Čačík, Rulandské bílé, 2013, Kobylí, trať Lácary, moc pěkné, plné víno, hodně se líbilo, prostě autenticita bílým pinotům sluší a ukazuje jejich potenciál (ještě víc než u slavnějšího Chardonnay), 9b
Tomáš Čačík, Veltlínské zelené, 2012, Kobylí, trať Padělky, přesně víno pro mou drahou polovičku, svěží, řízné, prostě pěkné, na 2012 dobrá kondice, 8b
Tomáš Čačík, Cuveé Linda, směs Neuburských, 2012, Kobylí, nalito z právě otevřené láhve, nějak se mi tam vše míchalo, nenechala jsem čas se rozvinout a moc jsme si nerozuměli. Škoda. 7b
Tomáš Čačík, Ryzlink rýnský, 2013, Kobylí, trať Padělky, dost osobité, čekala jsem plnější dlouhý závěr vybízející k dalšímu napití, což se úplně nepotrvdilo (zase jsem měla nějaká očekávání, chyba), 7b
Tomáš Čačík, Oranžové víno - Veltlínské zelené 2013, Kobylí, Lacáry, byla jsem na něj hodně zvědaná, opět na začátek docela šok, ale zajímalo mne a určitě bych si cca se dvěma skleničkami popovídala :), krásně kořenité, ale kvasnic už na mě asi bylo hodně, nicméně v paměti mi jasně uvízlo! 8b
bohužel Richard Stávek byl obklopen geekovským fanklubem, takže jsem jen rychle přechutnala oranžová vína, a raději se po dotazu "zda nemá i nějaká bílá vína" vzdálila :). Na oranžovky bych potřebovala víc času, abych si na ně udělala názor, ale možná tam na mne bylo až moc jablečných tónů a tónů pečeného jablka. Červená vína pro mě byla zajímavější, plná, bohatá, člověk se v nich úplně ztratil. No zaslouží si to repete :)
A co říct nakonec? Mám trochu pifku na kvasnice, bylo jich opravdu hodně a hned druhý den ráno se mi rozjel zánět močového měchýře. Jak už ale dlouho i díky kocovinám vím, pro víno se trpět občas musí.
Žádné komentáře:
Okomentovat